Var finns de bästa tipsen?

Se med kritiska ögon på ditt hus och dina omgivningar. Vad ska göras av med och vad behöver du förbättra? Hur blir det mer attraktivt? Prata sedan med mäklaren för att få rimligt slutpris.

Vilka är de bästa tipsen för den som vill byta boende? Och underförstått, tjäna pengar på affären. Ett svar är att det alltid är bra att försöka hålla viss koll själv. Du behöver ju inte bli expert, men ta chansen att höra med kollegor på fikarasten, eller kolla i din bostadsrättsföreningen eller med grannarna. Hur har priserna utvecklats? Hur populärt är det att bo i dina omgivningar? Brukar det löna sig att renovera kök eller badrum? Vilket pris gav du själv och hur många år har det gått sedan dess? Hur skiljer sig detta mot det området du vill flytta till? Oavsett alla data, så är det tyvärr först efteråt som alla svar är på plats. Det är knepigt att uttala sig om framtiden.

Skaka hand

Hygge och trivsel

Det danska begreppet hygge har spridit sig över världen. Att hygge sig är att må gott, gärna med små medel och som en livsinställning. Ta varje chans att njuta, är en annan tolkning. Kopplingen till bostadsförsäljning är naturligtvis vikten av att förmedla trivseln du känner hemma, till kundkretsen. Utan att bli för privat, men gärna personlig och inbjudande. Genom att trovärdigt presentera lägenheten och dess omgivningar, med bilder och texter. Ett gammalt och fortsatt centralt begrepp i sammanhanget är location, eller läge. Det går inte att bortse ifrån. Vissa adresser är finare än andra. Vissa adresser blir finare än andra med tiden. Det kan bero på att kommunikationerna har förbättrats med T-bana eller bussar. Eller så har utbudet av skolor, restauranger och annan service vuxit.

Rimliga förväntningar

Visst kommer du en bit på vägen genom att ta del av statistik kring priserna över tid, men du behöver komplettera underlaget. Ett lämpligt steg är att prata med en mäklare. Gärna någon med lokalkännedom och erfarenhet sedan en tid tillbaka. Försök sätta dig in i rollen som köpare. Vad var det som var avgörande för dig att hamna där du bor idag? Har de argumenten blivit starkare eller har det tillkommit andra? Hur mycket har du lagt ner på din bostad i renoveringar och underhåll? Finns det skavanker som skulle behöva lite kärlek om omsorg? Var inte blyg för att peka ut dem för mäklaren, så kan ni tillsammans få fram en rimlig prisbild.

8 Apr 2020