Homestyling är ett måste – här är några enkla tips

Läser du den här texten så står du förmodligen inför att sälja din bostad och vill nå högsta möjliga slutpris. Den naturliga frågan blir således: hur gör jag för att få det, hur kan jag få min bostad att bli så intressant så att en budgivning äger rum? Vi tänkte vända på det hela och ställa en fråga till dig: vilken bostad söker du och vilka väljer du bort? Menas med detta är följande; i synnerhet i Stockholm så finns det ett extremt stort utbud av lägenheter och bostäder till salu och denna stora konkurrens gör att många i grunden intressanta objekt hamnar i den stora massan. Kort sagt; de försvinner , de bockas av osedda och de drar inte tillräckligt med intresse till sig. Frågar du dig själv och svarar ärligt så tror vi att du – som de flesta andra gör – tittar på bilder och om ett objekt ser tillräckligt intressant ut så går du på visningen; ser bilderna intetsägande ut, ja, då går du snabbt vidare till nästa objekt.

Kort sagt: du måste få din bostad att sticka ut – liksom poppa ut ur skärmen – och dra till sig intresse; något som primärt sker genom det rent visuella. Detta leder oss till ett område som under senare år blivit lite av ett måste: Homestyling.

Homestyling innebär att du fräschar till din bostad innan den läggs ut till försäljning och innan fotograferingen äger rum. Det må låta enkelt; men homestyling handlar om mer än att bara städa och plocka ihop. Homestyling handlar om att ge din bostad absolut bäst förutsättningar för en maximerad försäljningsvinst. Det innebär att exempelvis följande små tips med fördel kan bockas av:

  • Rensa ut. Kom ihåg att det är du som bor i bostaden och att du är färgad av vad som finns däri. Du gillar dina möbler, du gillar tavlorna, du tycker att den oorganiserade bokhyllan ger ett skönt, bohemiskt intryck. Gott så – men kommer köparen att göra det? Troligtvis inte. Homestyling handlar till stor del om att rensa ut och skapa rymd. Ge köparen lite utrymme att använda sin fantasi och skapa sitt drömboende rent mentalt.
  • Hitta balans. Försök att hitta en röd tråd i din inredning. Matcha kuddar med tavlor, försök att hitta samma ton mellan mattor och gardiner och försök att skapa ett inbjudande hem. Återigen: ta bort det som inte passar in!
  • Färgarrangera: har du en bokhylla med väldigt många böcker så kan det vara en god idé att organisera dessa efter färg snarare än i alfabetiskt ordning. Färgsortering ger en stark visuell effekt som verkligen drar ögonen till sig.
  • Gör garderoben fin. Öppna upp din garderob. Det här gäller främst innan visningen och är en lite bortglömd del av homestylingen. Många tror att köpare håller sig borta från stängda utrymmen. Låt oss säga följande: köpare saknar skrupler! Dina garderober kommer att granskas minutiöst, ditt badrumsskåp kommer att hamna under lupp och ditt kylskåp kommer att dra till sig extremt mycket uppmärksamhet. Se till att kunna bjuda på detta. Skapa luft i garderoben, låt dina finaste kläder hänga därinne och komplettera med snygga skolådor. Resten av dina kläder kan du lägga upp på vinden.
  • Gör om lite hemma. Känner du att ditt kök inte är nog tilltalande så kanske det kan löna sig att lägga en summa pengar på att fräscha till det. Kan du lägga – mellan tummen och pekfingret här – 50.000 kronor för att få en halv miljon i vinst så bör du kanske göra en mindre renovering i form av att lacka köksluckor och byta kakel? Ett säkert kort är att du målar om i din bostad – här kan du med fördel välja en neutral färg. Vitt är ett säkert kort.