Dags att sälja din bostad? Här är några tips!

Man räknar med att medelsvensken flyttar ungefär 10 gånger under en livstid. I de flesta fall så rör flytten sig inom samma område och stad – det är mest under de yngre åren som flyttsläpet går till en annan ort och då ofta av naturliga skäl såsom studier, karriär eller för kärlekens skull. Ser man till siffran om 10 flyttar så inser man att det hela inte är så dramatiskt som det låter.

Att sälja sin bostad och köpa en ny är på många sätt att anse som en del av livet. Många ser det hela som ett livsavgörande moment och bygger upp kraftig ångest inför att ta steget. I allra högsta grad gäller en sådan ångest för personer som bor i städer där skillnaden mellan vinst och förlust är som allra störst och där man – på ett helt annat – sätt är beroende av hjälp, av rätt marknad samt av en hel del tur för att maximera sin vinst. Stockholm blir, av naturliga skäl, den staden där detta är som allra tydligast.

En försäljning av en bostad i Stockholm och slutpriset för en sådan kan pendla flera hundratusen kronor beroende på vilken tid den läggs ut till försäljning, vilken förberedelse som säljaren gjort samt vilken mäklare man har. En granne kan således sälja sin bostad för åtskilligt mycket mer pengar – enbart genom att ha dels ha bättre förberedelse, dels ha en annan mäklarfirma och dels sälja under rätt tidpunkt. Skillnaden rent prismässigt blir inte lika extrem i mindre städer, men därmed inte sagt att man där kan kosta på sig att slarva innan en försäljning.

För: vi anser att det just är slarv som ligger bakom många av de försäljningar som sker med mindre vinst än vad som beräknats och vad säljaren hoppats på. Man tar, helt enkelt, för givet att allt kommer att gå som smort, man tror – baserat på tidigare försäljningshistorik i området – att den egna ansträngningen kan vara marginell och man tar inte förberedelsen på tillräckligt stort allvar. Det är ett misstag som i slutändan kan bli väldigt kostsamt.

Det vi tänkte göra är att försöka samla ihop några goda råd, några tips samt några tankar kring en försäljning av en bostad – allt för att du så småningom ska få tillräckligt med kött på benen för att lyckas fullt ut med din egen försäljning och nå de mål de satt upp rent vinstmässigt. Vår förhoppning är att du ska se till detaljerna som skapar en helhet. Att sälja sin bostad handlar om så mycket mer än att bara lägga ut några bilder på Hemnet och hålla tummarna: det handlar om att vara så väl förberedd som det bara går.