Vilken mäklare ska jag välja?

Din bostadsförsäljning kommer att vara en upplevelse och en riktig resa. En spännande sådan där dina känslor kommer att ligga utanpå skjortan – du kommer att pendla mellan hopp och förtvivlan, du kommer att känna både glädje och nedstämdhet och du kommer – fler än en gång – att fråga dig vad du gett dig in på. Det handlar, trots allt, om ganska mycket pengar och för många så handlar en försäljning om ett tillfälle som endast sker en gång i livet.

Därför är valet av mäklare extra viktigt. Genom den här resan behöver du, helt enkelt, ett stöd som du kan luta dig mot; du måste ha någon att ventilera dina åsikter och frågor med, du måste ha någon som sköter allt det praktiska och – framförallt: du måste ha någon som du litar på. Det senare är, enligt oss, viktigast och det du ska fokusera på då du väljer mäklare. Finns det inte tillit och förtroende så kommer det heller inte att bli den resa du hoppats på.

Vad ska du då söka efter hos en mäklare och hur ska du agera för att hitta rätt i den djungel av verksamma sådana som trots allt finns därute? Vi ger dig några punkter som vi tycker att du ska ha i åtanke innan du gör ditt val:

  • Hur mycket vill mäklaren ha för att representera dig och ditt objekt? Priset är naturligtvis en viktig parameter; men det finns trots det skäl till eftertanke. Kanske kan den lite dyrare mäklaren ge dig mer pengar tillbaka, kanske har denne ett större kontaktnät och erfarenhet? Kanske är den billigare mäklaren mer hungrig och kommer att jobba hårdare? Klart står iallafall att du som kund – åtminstone i Stockholm – sitter lite med trumf på hand. Du ska definitivt ta dig tid att träffa så många mäklare som möjligt för att jämföra priserna och du ska heller inte vara rädd för att – inom rimlighetens gränser – pruta lite på priset.
  • Vilka extratjänster ingår? I att pruta på priset så finns även tillägg och extratjänster. Kan mäklaren ordna med homestyling, städning och – såsmåningom – själva flytten? Kolla innan du skriver på.
  • Vad har mäklaren för erfarenhet? Här ska man veta om att erfarenhet är viktig – men att den inte är allt. I många fall så kan en yngre, mer hungrig mäklare vara att föredra framför en mäklare vars erfarenhet och rutin avspeglas i viss mättnad. Här måste du känna efter lite själv och låta din magkänsla styra.
  • En schysst mäklare. Visst, du vill ha bästa tänkbara pris vid din försäljning – men du behöver inte gå över lik för att nå detta. Många mäklare har ett tvivelaktigt rykte och kanske vill lägga upp en strategi där så kallade lockpriser fyller en viktig funktion – trots att dessa inte längre tillåts som verktyg. Här måste du fråga dig själv om du är beredd att bidra till den skenande ökningen på bostadspriser. En bra mäklare når ert uppsatta mål utan oschyssta medel och han/hon gör det genom hårt jobb och god yrkeskunskap.
  • Ditt område. Lokalkännedom hos en mäklare tyckervi är viktigt att se till hos en mäklare. Ju mer denne kan om ditt område samt din bostad – desto mustigare och mer relevanta texter och svar kan denne sätta i annonsen samt svara på spekulanternas frågor med.
  • Känsla av exklusivitet. Vi ska inte lura oss själva här – den mäklare du väljer kommer att ha andra objekt som även de ska säljas och som också kräver fokus och förberedelse. Du ska dock inte känna att du blir klämd mellan dessa. Vid exempelvis visning av din bostad så ska mäklaren själv närvara – han ska exempelvis inte skicka någon assistent (som tyvärr ofta är fallet). Se till att din bostad och försäljningen av denna inte hamnar mellan stolarna!