Styla lägenheten innan fotografering

Styling av din bostad sker i två etapper – den första innan fotograferingen och den andra inför visningen. Dessa två får inte kollidera på något sätt och här menar vi att många begår avgörande misstag. Man stylar helt enkelt sin lägenhet så minutiöst inför fotograferingen att den får svårt att leva upp till förväntningarna. De som lockats till visningen blir, helt enkelt, besvikna; de tycker att ytan känns mindre än förväntat, de tycker att lägenheten känns mindre fräsch än vad bildrna gav sken av och de känner sig på många sätt lurade.

Man brukar säga att kameran adderar ungefär fem kilo då man talar om tv-produktioner – talar man om fotografering inför en visning så kan man säga att kameran lägger på ungefär fem kvadratmeter samt ett ton av snedställda förväntningar. Kort och gott: försök att hålla ihop den styling du gjort inför fotograferingen med den du tänkt ha inför visningen. Samma tavlor, samma möblemang, samma sängkläder och likadana växter och blommor.

Val av fotograf är också en viktig aspekt och det hör ihop med vilken mäklare du anlitar. Ett bra tips för att hitta rätt är att se över vilka bilder som du själv gillar på exempelvis Hemnet och därefter ser vilken mäklarbyrå som ligger bakom den. Var noggrann med att fotografen ska vara ärlig då han fotograferar hos dig; samma bild på samma nyputsade vattenkran kan i slutändan ge problem vid din försäljning. Varje rum ska få en chans att synas.

Gällande själva stylingen innan fotograferingen kan du dock vara lite mer flexibel sett till vilket jobb du ska lägga ner. Med detta menar vi att du städar – naturligtvis – och plockar undan samt att du ordnar upp och ger den visuella effekt du vill nå. Men: du kan med fördel exempelvis plocka undan det du inte vill ska synas i en garderob eller i ett skåp – något som du inte kan göra då det kommer till stylingen inför själva visningen.

Vad ska då finnas på fotografierna och vad får du inte missa? Ett säkert kort är att du tar en sväng förbi blomsteraffären och köper blommor och växter. Man brukar säga att minst en växt per rum är en tumregel och det är tvivelsutan en god plan att följa. Gröna växter och härliga blommor ger ett varmare och mer inbjudande intryck; missa inte det.

Badrummet är också viktigt att du stylar inför en fotografering – något som inte behöver kosta så mycket. Se till att hålla ihop färgerna genom att köpa matta och handdukar i samma skalor. Investera i ett nytt duschdraperi också, gärna i en neutral färg. Och: se naturligtvis till att plocka undan alla tandborstar, tandkräm och skönhetsprodukter.

Om hallen är viktig då vi talar om själva visningen så är det ett annat rum som du bör lägga stort fokus på vid stylingen inför en fotografering – detta i form av sovrummet. Här kan du verkligen tjäna på att hålla allting ton i ton – en bohemisk bäddning med väldigt fina sängkläder samt rätt sorts komplement – sängbord, intressanta böcker samt sänglampor – kan verkligen skapa ett sug hos köparen. Undvik det som många gör i form av en militärisk bäddning där du kan studsa en femkrona på överkastet. Våga vara lite slapp. Men; se till att hitta den hårfina balansen mellan slappt som i extremt inbjudande och slappt som i stökigt. Rent, fräscht och nytt (sängkläder primärt) är nyckelord i detta.