Stick ut från mängden med renovering och rätt styling

Det går inte längre som på räls att sälja en bostad. Det har många människor blivit varse de senaste åren. I Stockholm har prisraset varit störst, och det har tagit tid innan säljarnas förväntningar och köparnas betalningsvilja har börjat mötas. Nu har säljarna fått sänka sina förväntningar, och marknaden börjar så smått ta fart. Men det går trögt och hackigt, och hur många spekulanter en bostad lockar kan se helt annorlunda ut vecka för vecka.

Det är därför viktigt att se till att den bostad man säljer har något som sticker ut. Hus är mer lättsålda på den fronten, de har ofta något unikt och speciellt som kan locka köpare vilket skick de än befinner sig i. För lägenheter kan det vara svårare; här spelar våning, läge, stadsdel, planlösning och annat in, men riktigt unik känns sällan en lägenhet om den inte är väldigt gammal.

En totalrenovering maximerar värdet

Att totalrenovera sin lägenhet kan vara ett sätt att få den att sticka ut och locka fler spekulanter. En renovering ökar värdet på en bostad markant, särskilt om köket och badrummet renoveras och får nya tätskikt. Det man då säljer är en bostad som är helt inflyttningsklar och där den nya ägaren inte behöver göra någonting på flera år. Det kan locka fler spekulanter än man tror, trots att priset stiger.

Men det är skillnad på renovering och renovering. Att renovera en lägenhet själv som amatör kan vara direkt dumdristigt. Det folk letar efter när de letar efter bostäder i fint skick är bostäder som renoverats av proffs och där det finns garantier och kvalitetsbevis på att allting utförts korrekt. Ingen vill köpa en lägenhet där ägaren själv upprättat tätskikt och kaklat utifrån en youtubevideo. En sådan renovering snarare sänker värdet på en bostad än ökar det.

Ta hjälp av en professionell stylist

Med en bostad i topptrim saknas bara den sista touchen, och även här kan det vara bra att anlita ett proffs. Hur bostaden är stylad spelar mer och mer roll på dagens bostadsmarknad. Bostaden måste se snygg och stilren ut, men den får inte vara för överlastad med saker som leder fokus bort från dess kvaliteter. Det här är en svår balansgång, för fina saker kan påverka positivt, men spekulanterna måste också kunna projicera sina egna idéer på bostaden.

Vissa inredare väljer att jobba med den befintliga inredningen och plocka ut det som inte behövs, medan andra väljer att tömma bostaden och ta in lånade möbler och accessoarer. För det senare alternativet krävs för det mesta att du redan har köpt en ny bostad och flyttat ut. Vad som är rätt väg att gå kan man aldrig veta, men har du valt en stylist med omsorg så är det troligtvis bäst att lita på honom eller henne. En bostad kan få ett mycket bättre slutpris om den stylas på rätt sätt.

Kostnaden du lägger ner får du tillbaka

Tänk på att det du lägger ner på renovering och styling är pengar som du nästan garanterat får tillbaka när du säljer. En totalrenovering kan öka värdet på en bostad med flera hundra tusen, och är den dessutom stylad på rätt sätt kan du lägga på några tio tusen till. Dessutom kan du alltid dra av det du betalar för renovering och förbättringar av lägenheten på reavinsten du gör vid försäljningen.

8 Feb 2019