Steg för att sälja bostaden

Ska du eller bara funderar du att sälja bostaden? Ibland kan man bara av pur nyfikenhet undra vad den egan bostaden är värd. Då kan man alltid ta kontakt med en mäklare. Ofta kan de tänka sig att komma ut och värdera bostaden mot en liten summa. Då kan man få en ungefärlig idé om det är värt att sälja bostaden eller ej och om man eventuellt kan behöva renovera någon del innan försäljning. Den som har bestämt sig för att flytta och vill sälja sin bostad kan få några användbara tips på i vilken ordning det är vettigt att gå till väga.

Tips inför försäljning

  1. Värdering av bostaden – att värdera bostaden är alltid en bra början. Genom att ha någon som ser på bostaden med erfarenhet av vad bostäderna brukar gå på i det grannområde som man bor i, så får man en realistisk bild av vad det kan vara värt att sälja sin bostad för.
  2. Kontakt med mäklare – när man väl vet ett ungefärligt pris, kan man sedan bestämma sig för om man vill sälja bostaden på egen hand, eller om man vill gå genom en mäklare. En mäklare är oftast garanten för att bostadsförsäljningen går rätt till. De har erfarenhet av många andra försäljningar och vet vilka juridiska frågor som är viktiga att ta med, hur man skriver avtal, hur man förhandlar och har kontakter med besiktigare, hantverkare, städare och så vidare.
  3. Renovera innan sälj – är man inte nöjd med det ungefärliga pris som man får från någon som kommer och värderar ens bostad, kan man passa på att renovera innan försäljningen. På så sätt kan man få upp priset på bostaden. Någon kanske tycker att det är dyrt att renovera, men om man kan göra det själv, kan man få ner kostnaderna för arbetet. Man kan även dra av på rot-avdraget om man anlitar hantverkare för renoveringen och det är bättre att det är du som kan göra rot-avdraget, än att någon annan gör det.
  4. Visa bostaden – När man anser att bostaden är färdig att visas upp, gäller det att annonsera på så många olika plattformar det bara går. Ju fler som kommer och visar intresse, desto bättre är det för dig som ska sälja.
  5. Packa ihop saker och flyttstäda – när man sedan har sålt, är det bara att börja packa ihop sina saker och flyttstäda. Flyttstädningen brukar ingå i avtalet mellan köpare och säljare. Anlita städfirma för säkraste flyttstädningen, så att du inte blir tvungen att göra om allt. Läs mer på: https://jourstadsverige.se.
30 Sep 2019