Ska man sälja innan man köper eller tvärtom?

Köpa eller sälja först? Det är den stora frågan för många som står i begrepp att byta bostad. Båda alternativen har sina fördelar, men det alternativ som flest väljer är att sälja först. Det är på många sätt den trygga vägen, eftersom man vet hur mycket pengar man har till nästa bostadsköp. Samtidigt finns en rad olika parametrar som kan göra att det faktiskt är bättre att köpa en ny bostad innan man säljer sin gamla.

Vi går här igenom några av de tydligaste för- och nackdelarna med de olika tillvägagångssätten. Tänk på att du alltid kan be en professionell mäklare om hjälp med beslutet En erfaren mäklare med kunskap om marknaden är nog den som är mest lämpad att svara på vilket alternativ som är bäst just för dig.

Fördelar med att köpa först

Om du köper en bostad innan du säljer din gamla har du för det första all tid du behöver för att verkligen hitta det perfekta boendet. Om du har något väldigt speciellt i tankarna, eller en lång lista på krav som du vill ha uppfyllda vad gäller den nya bostaden, så kan du faktiskt behöva flera år på dig, och så länge kan man ju vanligtvis inte vänta om man redan sålt sin förra bostad och behöver någonstans att bo.

Att redan ha köpt en bostad innan du säljer den gamla gör också att du har gott om tid att flytta ur den gamla bostaden och kanske renovera den innan försäljning, något du kan tjäna mycket på. Förutsättningen är förstås att du har råd med dubbla bostäder under en period. Slutligen kan det här alternativet vara bra om du vet att du kommer att kunna få betydligt mer för din gamla bostad än vad du betalade för den nya, och i och med det inte löper någon risk ekonomiskt.

Fördelar med att sälja först

Det här är det vanligaste alternativet, och den största fördelen är uppenbar: du vet precis hur mycket du kan betala för en ny bostad. Dessutom slipper du risken att stå utan bostad om det skulle bli svårt att sälja lägenheten. Bostadsmarknaden är fortfarande inte helt pålitlig sedan det tog stopp för ett par år sedan, och man kan aldrig riktigt veta om en bostad blir lätt- eller svårsåld.

Om du vet att din bostad kan bli svårsåld så ska du absolut välja det här alternativet. Likaså om du vill veta i vilken prisklass du kan leta efter en ny bostad. Här kan man bli både positivt och negativt överraskad.

Sent tillträdesdatum alltid bra

Oavsett om du köper eller säljer först kan det vara bra att sätta ett så sent tillträdesdatum som möjligt. Köper du först har du då gott om tid att sälja innan du måste betala för den nya bostaden, och säljer du först har du gott om tid innan du måste hitta en ny bostad. Har du tur så tänker personen som du köper av/säljer till likadant. Ett tillträdesdatum 4-6 månader framåt i tiden ger dig gott om tid att köpa en ny bostad eller sälja den gamla.

En mäklare kan hjälpa dig att göra rätt bedömning

Om du är osäker vad som är det bästa alternativet, ta hjälp av en mäklare som kan området och kan göra en värdering av din bostad. Med en professionell värdering av bostaden kan du både få lånelöfte av banken och vet ungefär i vilken prisklass du kan köpa en ny bostad. Det gör att du har tid att hitta ditt drömboende och sedan sälja din gamla bostad. Men tänk på att såväl en värdering som ett lånelöfte har ett bästföredatum, så se till att använda dig av färska siffror när du räknar.

8 Feb 2019