När är bästa tiden på året för att sälja sin bostad?

I Stockholm, och även i övriga landet, har vi under en lång tid sett en prisökning på bostadsmarknaden som varit så stor att vi börjat se det som en naturlag att priser på bostäder bara ska stiga och stiga. Dock har allting ett tak, och när man tänker efter är det ju inte rimligt att bostadspriserna skulle fortsätta stiga i den takt de gjort de senaste 10-15 åren. Många människor har tjänat miljoner bara genom att bo, medan det för de som står utanför bostadsmarknaden har blivit svårare och svårare att köpa en bostad.

Nu har pristoppen kommit och gått, bostäder har börjat sjunka i värde igen och inflationen har en chans att komma ikapp lite. Detta är på sikt en bra utveckling, även om det för den som köpt sin bostad som en pensionsförsäkring kanske gnisslar tänder lite. Men bostadsmarknaden ska inte vara ett sätt för redan välbeställda människor att tjäna ännu mer pengar, det ska vara ett medel för folk att hitta en bostad även om de inte är miljonärer.

Bostadsbubblan började pysa

Att hysterin kring bostadsmarknaden kommit av sig lite har fått folk att sansa sig och hålla i pengarna. Det gör naturligt nog också att det blivit lite svårare att sälja sin bostad. Riktigt illa var det precis när toppen hade nåtts, efter att amorteringskravet blev verklighet, när tusentals lägenheter låg ute i Stockholm och ägarna förväntade sig de fantasipriser som bara ett par månader tidigare hade verkat rimliga. Dessa lägenheter låg ute på marknaden i flera månader innan ägarna tvingades se sanningen i vitögat och sänka priserna. Bostadsbubblan sprack inte, men den började långsamt att pysa ur sig luft. För den som köpt en bostad innan priserna sjönk blev det förstås en kalldusch.

Marknaden har anpassat sig

Nu ser situationen bättre ut, priserna har normaliserats och säljare och köpare möts på ungefär samma nivå. Folk behöver ju fortfarande köpa och sälja bostäder, och när båda har ungefär samma förväntningar på priset brukar det gå bra. Men det har så klart blivit viktigare att man tänker på hur man genomför sin försäljning. När man ska sälja är också en av många viktiga frågor man bör ställa sig inför en försäljning.

Bästa tiden på året att sälja lägenhet

Att sälja lägenhet går enligt mäklare bra i stort sett året runt. Det som märks är att veckorna kring jul och nyår inte fungerar, då är folk för upptagna med julbestyren och har tankarna på annat håll. Men annars går såväl vinter, sommar som vår utmärkt. Särskilt bra kan det faktiskt fungera på sommaren, en period då många tror att marknaden går ner utan att den gör det.

En del mäklare ger sina kunder rådet att vänta till hösten för att de själva vill ha semester, men statistiken visar tydligt att det brukar gå alldeles utmärkt att sälja till höga priser på sommaren. Många letar fortfarande bostäder, och de objekt som ligger ute har mindre konkurrens vilket leder till att det blir budkrig på de lägenheter som finns.

Sälja hus inte lika bra på sommaren

Husförsäljning är mer säsongsbetonat och här kan det bli lite stiltje på sommaren. Hösten och våren är traditionellt de mest hektiska månaderna för husförsäljning då det finns många spekulanter som är ute och letar. Samtidigt är ju konkurrensen som högst då, så har man ett hus som inte sticker ut från mängden så kan ett tips vara att lägga ut huset till försäljning redan i februari, då marknaden börjat röra på sig, folk är köpsugna och konkurrensen samtidigt relativt liten. Sent augusti kan också vara utmärkt, då visar sig ju också huset och trädgården från sin bästa sida.

8 Feb 2019