Köpt drömhuset som inte var något drömhus?

Husköp är en av livets stora affärer. Framför allt första huset och att hitta sina drömmars hus är inte lätt. Tyvärr händer det att drömhuset förvandlas till en mardröm om det finns dolda fel.

Maria och Per har köpt sitt drömhus. Efter flera års letande har de äntligen hittat det där charmiga huset från 50-talet med stor tomt och vackra buskar som ramar in trädgården. Köpet går snabbt och alla verkar nöjda. Maria och Per har nog gått igenom tidigare besiktning och tycker allt verkar toppen.

Efter några månader märker Maria att golvet i badrummet sviktar lite. Badrummet ska vara nyrenoverat enligt säljaren. Per tycker sig känna en konstig lukt i badrummet. Nästan lite mögel. De tar dit en besiktningsman som mäter och kontrollerar. Tyvärr har renoveringen inte gjorts fackmannamässigt och badrummet har stora fuktskador.

Är det dolda fel?

När det kommer till dolda fel i hus kan juridiken vara snårig. Köparen har stort ansvar när det kommer till att undersöka huset, det vill säga undersökningsplikt. Därför bör du innan du köper ett hus anlita en oberoende besiktningsman som går igenom alla detaljer. Ofta är det ytskikt i våtrum eller elinstallationer som kan vara luriga att som privatperson inspektera noga.

Samtidigt om du anser att det rör sig om dolda fel, det vill säga något som tidigare ägaren borde upplyst om, kan du vända dig till en jurist. Om det blir tvist om det är dolda fel. På så sätt ökar chansen att du får ersättning för skadorna.

21 Apr 2021