Asbest kan finnas kvar i gamla hus

Det farliga materialet asbest har sedan länge varit förbjudet men kan finnas kvar i gamla byggnader. Är du fastighetsägare till en fastighet med asbest är det bäst om du sanerar omedelbart.

Asbest har inte använts som byggnadsmaterial på mycket länge men materialet finns tyvärr kvar i en del byggnader och oftast i de som är byggda på 60- och 70-talet. Om du är ägare till en byggnad från dessa år så kan det vara mycket möjligt att det finns asbest i byggnaden och om du misstänker det så bör du anlita hjälp med att sanera. Först och främst får man kontrollera om det finns någon asbest i byggnaden och om svaret är ja så bör du så fort som möjligt dra igång saneringsarbetet. Det bästa för dig som fastighetsägare är att anlita en professionell firma som kan erbjuda en helhetslösning åt dig med alltifrån provtagning till sanering, för då får du hjälp genom hela processen.

Vad är asbest och var hittar man det?

Asbest fanns förr i tiden i byggnadsmaterial och det är ett fiber som passade bra i detta material på grund av att det är väldigt tåligt och är lättarbetat. Det fiber som man tillverkade till att ha i byggnadsmaterialet har sitt ursprung från naturen och är en mineral, men efter att man har kommit fram till vilken skada det gör så är det förbjudet. Asbest kan man hitta i bland annat husfasader, rörisolering och mattlim, så det är alltid bra att använda skyddsutrustning vid all rivning. Läs mer om sanering här: saneringnorrköping.nu

27 Mar 2021