Allt man ser och inte ser

Inköpet av ett hus är oftast den största investeringen man är med om i sitt liv. Därför är det mycket viktigt att man har ordentlig koll så att man vet vad det är som man lägger sina pengar på.

Det är lätt att falla för det man ser när man ska köpa ett hus. Alla ytskikt, hur trädgården ser ut, läget, planritningen. Man går på en visning och drömmer sig lätt bort. Tänker på hur det kommer vara att hålla middagsbjudningar där. Hur barnen kommer leka i trädgården. Varma sommarkvällar när man sitter på uteplatsen och skådar över omgivningen. Allt som har med boendets trevnad att göra.

Men det är lätt att man glömmer att kontrollera det som inte syns. Det som kommer att drabba plånboken hårt ifall det är något fel. Och som i allra högsta grad kommer slå hårt på trevnaden om det inte fungerar. Om pannan lägger av mitt i vintern. Ifall vattenrören fryser till is. Ett elsystem som fattar eld. Tak som läcker så att man får lägga surt förvärvade pengar på att riva ut stora delar av innanmätet och renovera. En grund som far så illa att man måste utföra en omfattande dränering. Och så vidare.

Fel som är dolda

Som boende kan man leva länge i ett hus utan att veta om att det finns fel och brister som behöver åtgärdas. Och en del dessutom ganska akut. Det finns fel som kan ta många år innan man märker att de finns. Ett tak kan läcka på ett sätt som gör att vatten rinner inuti väggar. En dräneringsbrist kan underminera grunden på ett sätt som gör att det tar lång tid innan det till slut brister. Därför finns det ett frågeformulär som man får fylla i vid en försäljning. Man fyller i det man känner till och kan inte göra mer än så.

Trygghet för båda parter

Köper man ett hus via mäklare så får man automatiskt en information om en överlåtelsebesiktning. Det är en åtgärd som är mycket viktig för att till fullo kunna veta vad det är man köper. Och fast det är köparen som betalar så är det en trygghet för båda parter vid en försäljning. Som säljare får man ett kvitto på husets skick vid försäljningen. Det innebär att köparen inte i efterhand kan kräva ersättning för skador som tillkommit efter att besiktningen har utförts.

25 Oct 2020